lørdag 9. juni 2012

Sjarmøretappe: Chalon-sur-Saône - Beaune 55 km


Utruleg kor mange nesten ikkje trafikkerte småvegar som nokon har laga for at vi skal kome til Frankrike og sykle. Åker og eng, i dag også kornblom og valmueeng i starten, solbær og druer i slutten då vi nærma oss Beaune igjen. Og ein liten skog. Løypeleggarane må ha vore svært lokalkjende, og dei har gjort ein god jobb med løype og kart. To vegar har vore svært små. Og når beskrivelsen seier "sving til venstre ved huset med blå skodder", så har nokon vore der og sett huset. Vi syklar etter kart, verbal beskrivelse og pilmerking. Pilmerkinga har vore noko variabel, og hadde ikkje vore tilstrekkeleg å sykle etter, men med kart og beskrivelse er det ofte ikkje så nødvendig med piler. Vi har i alle år brukt tysktalande byrå, og denne gong var det Rückenwind som sto for løypemerkinga. Og vi har lært, vi bestiller både engelsk og tysk versjon av løypebeskrivelsen, for ofte er den engelske versjonen av beskrivelsen ikkje heilt bra. Når 16.30 blir 17.30, når rett fram blir til venstre og det står Sackgasse i den engelske versjonen istf. cul-de-sac, det kan bli litt feil. Vi syklar etter den engelske beskrivelseb og har den tyske og kertet som kontroll.

Når vi er fire syklistar saman, kjem vi ikkje like mykje i kontakt med andre, men vi har kome i kontakt med eit tysk par klart over 70 som verkeleg er spreke. Dei sykla først ei veke i Nord- Bourgogne, deretter sykla dei nå ei veke her i sør. Dei syklar ikkje noko vesentleg seinare enn oss, og dei brukar GPS. 

Beaune, bare bra. Det gamle sjukehuset frå 1400-talet, imponerande, og nydeleg lite bysentrum. Og Panorama Hotel i Beaune har hatt den beste maten på turen, og det seier ikkje lite i Frankrike. 

Apropos mat. Denne dagen hadde vi vel den mest rurale matopplevinga også. Med mykje sykling i skog og mark blei det langt mellom landsbyane. Han der ville gjerne ha ein lekker salat på ein restaurant. Med lang mellom landsbyane måtte vi ta det som baud seg, og denne gongen blei det ein svært enkel variant, slett ikkje ein lekker salat:
Vi kom inn i "restauranten" og benka oss ved bordet med gule voksdukar stifta på. Raskt blei det dunka to flasker på bordet framfor oss, ei med vatn frå kranen, ei med rødvin frå tønna. Menyen var enkel, forrett, kjøtt eller fisk som hovudrett og dessert. Forretten var tre påleggskiver og ein sylta agurk, og kjøttretten var eit dampa kjøttstykke og ei kokt potet. Ingen saus, grønnsak eller garnityr... så fransk mat kan vere så mangt. - Desserten var god.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar